Jak zrobić świąteczne pierniczki?

bożonarodzeniowe-pierniczkiWśród świątecznych wypieków powinny znaleźć się bożonarodzeniowe pierniczki wzbogacone aromatyczną korzenną nutą. Ze względu na łatwość i szybkość wykonania można je zrobić wspólnie z maluchami.

Pierniczki dla dzieci warto ozdobić kolorowymi dekoracjami na przykład w postaci wzorków wykonanych przy pomocy barwnika spożywczego lub płynnego lukru. Wypieki nabiorą apetycznego kształtu użyjemy specjalnych foremek i wykrojników do ciastek w formie świątecznych motywów.

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z CUKREM TRZCINOWYM

Składniki:

-3 szklanki mąki pszennej
-pół kostki miękkiego masła
-2/3 szklanki miodu
-2/3 szklanki cukru trzcinowego
-łyżeczka imbiru i cynamonu albo 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Do dekoracji: barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę (Ręcznie lub za pomocą blendera). Stopniowo dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Układamy je na natłuszczonej foremce i pieczemy przez 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Dekorujemy barwnikiem spożywczym.

 

PIERNICZKI ROBIONE RAZEM Z DZIEĆMI

Składniki:

-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru pudru
-2/3 szklanki syropu klonowego
-2/3 kostki masła
-2 jajka
-2 łyżeczki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-Szczypta soli

Do dekoracji: płynny lukier

Sposób przygotowania:

Do syropu klonowego dodajemy roztopione masło, cukier, cynamon i kakao. Podgrzewamy na słabym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa nabierze jednolitej konsystencji odstawiamy ją do przestygnięcia. Mąkę łączymy z solą, proszkiem do pieczenia i jajkami. Dolewamy ostudzoną masę. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, z którego wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Pierniczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180 °C). Przed podaniem polewamy lukrem.

 

PYSZNE PIERNICZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

Składniki:

-4 szklanki mąki pszennej
-3 jajka
-kostka masła
-1 szklanka płynnego miodu
-szklanka cukru kryształ
-pół szklanki śmietany 18%
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-dżem wiśniowy (lub powidła wiśniowe)

Sposób przygotowania:

Pół szklanki cukru podgrzewamy na słabym ogniu cały czas mieszając. Do karmelu wlewamy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i sodę. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy jednakowej wielkości kółka (np. przy pomocy szklanki). Na środek każdej porcji nakładamy łyżeczkę dżemu (konfitury) i przykrywamy drugim krążkiem dokładnie zlepiając wzdłuż brzegów. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztopionym białkiem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w temp. 180 °C.

(Przeczytano 245 razy)